20 Eylül 2020 Pazar

RFID Nedir?

RFID teknolojisi kapsamında değerlendirilen RFID okuyucusu ve RFID etiketi en kritik etmenlerdir. Bununla birlikte ayrıca RFID anteni, RFID yazıcısı da yine sistem tarafından kullanılacak yazılım sistemleri olarak değerlendirilebilir. Herhangi bir RFID etiket güç kaynağı, çip ve antenden meydana gelmektedir. Etiket bu noktada RFID okuyucuları ile iletişim kurarak veri aktarabilir, veri alabilir.

RFID genel anlamda, mikroişlemci ile üzerinden donanmış etiket taşıyan herhangi bir nesnenin, bu etiket kapsamında taşımış olduğu kimlik yapısı sayesinde hareketlerin izlenebilmesine olanak sağlayan, radyo frekansları ile çalışmakta olan teknolojiye verilen genel isimdir. İngilizce'de RFID kelimesinin açılımı ise Radio Frequency Identification'dır. Çok eski bir teknolojiye sahip olan RFID, kullanım olarak ise İkinci Dünya Savaşı yıllarına kadar dayanmaktadır. Buna rağmen etiketlerinin maliyetlerinin sürekli olarak arttığı ve aynı zamanda da kullanım zorluğu, RFID teknolojisinin çok uzun süreler boyunca şirketler tarafından da kullanılmamasına sebep olmuştur.

RFID sisteminin etkisi altına alacağı teknoloji olarak barkod teknolojisini ön plana alabiliriz. Ülkemiz kapsamında da yoğun biçimde kullanılmakta olan barkodun RFID'e göre dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlar ise; sadece veri okunması, kısıtlı okuma oranı ve kısıtlı alan ve görüş sahası gibi. Bununla birlikte yine RFID etiket fiyatları da sürekli artan ve araştırılması gereken konulardan biridir. Daha fazlası için hemen www.rfiddepo.com gelebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder